Zender

Sinds begin oktober 2017 zendt “Radio Impuls AMersfoort” 24/7 uit op 1485 kHz met 1 Watt in AM Stereo. De zender heeft nu een reikwijdte van ongeveer 5 km en bestaat uit een Sencore – SG 80 (test)generator. Behalve C-Quam zou deze ook nog gebruikt kunnen worden voor FM-stereo maar dat is verder voor Radio Impuls niet relevant.

  

Om het uitgangssignaal van de generator te versterken naar 1Wp.e.p. wordt gebruik gemaakt van een zelfbouw 1 Watt hoogfrequent versterker, welke bovenop de SG80 generator staat. Dit is een ultra lineaire versterker welke bestaat uit 2 versterkertrappen met RF opamps, die elk zo’n 4x versterken in amplitude waarmee dus een totale versterking van 16x wordt bereikt. Na de nodige LC filters worden voor de stroomversterking nu nog 2 RF buffers gebruikt.

De RF versterker is hiermee dus maximaal lineair, wat heel belangrijk is omdat bij AM elke non lineairiteit in de RF versterker immers zal leiden tot vervorming van de audio content.

Verder is in hetzelfde kastje ook nog een actief audio filter ondergebracht welke de bandbreedte van de zender zal beperken tot de vereiste 9kHz. Maar daarover meer bij de rubriek audio-processing.